Ένα μεγάλο άγχος που έχει η πλειοψηφία των γυναικών όσο πλησιάζει το καλοκαίρι είναι αυτό της κυτταρίτιδας.

Η Mαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μaster Of Science, University Of Glasgow, σας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε να αποφύγετε τον "φλοιό πορτοκαλιού".

“Πώς θα βγω έτσι στην παραλία;, “Τι πρέπει να κάνω για να φύγει πια αυτή η κυτταρίτιδα;”, “Ποια είναι επιτέλους η μυστική συνταγή για να γλιτώσω από την κυτταρίτιδα;” είναι μερικές από τις ερωτήσεις που βασανίζουν πολλές γυναίκες και δικαίως αναζητούν κάποιες απαντήσεις.
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφόρων παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι οι ακόλουθοι: Η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, πιθανές ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παραπάνου βάρους, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, οι κακές διατροφικές συνήθειες και σε πολλές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα.

Αναφερόμενοι στις διατροφικές συνήθειες, φυσικά και υπάρχουν κάποιες συμβουλές, οι οποίες μπορούν, αν όχι να εξαλείψουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, τουλάχιστον να το περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό. Πέρα από τη μείωση του σωματικού βάρους στις γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά, συνιστώνται τα παρακάτω:

α) Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Α, Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδιακασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας.
β) Αύξηση της πρόσληψης τροφίμων ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, καστανό ρύζι), αφού είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών.
γ) Μείωση της πρόσληψης λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων, τα οποία συναντώνται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα (κόκκινο κρέας, λουκάνικα, βούτυρο, αλλαντικά, τυριά), στα τηγανητά, σε συσκευασμένα τρόφιμα και στα γλυκά (σοκολάτες, πάστες, σουφλέ, μωσαϊκό, μπισκότα).
δ) Μείωση της ημερήσιας πρόσληψης άλατος και νατρίου γενικότερα, αφού το αλάτι προκαλεί κατακράτηση ύδατος στον οργανισμό.
ε) Αυξημένη πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή αφυδάτωση, να μειωθούν τυχών οιδήματα, να αντιμετωπιστεί πιθανή δυσκοιλιότητα και να αυξηθεί η απομάκρυνση τοξινών και βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1 μεγάλο μπουκάλι νερό την ημέρα (περίπου 6-7 ποτήρια) και αν γυμνάζεστε να πίνετε ακόμα περισσότερο ανάλογα με την ένταση και τις συνθήκες της άσκησης.
στ) Αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το τηγάνισμα των φαγητών και επιλέξτε να μαγειρέψετε τα φαγητά στον ατμό, να τα ψήσετε στη σχάρα ή να τα βάλετε στο φούρνο.
ζ) Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (όχι παραπάνω από 2 φορές/εβδομάδα) και σε μικρή ποσότητα (1 ποτήρι κρασί 125 ml, 1 ποτήρι μπύρα 330 ml, 1 ποτήρι ποτό 45 ml) κάθε φορά.
η) Αύξηση της ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας έστω και μέσω μικρών καθημερινών δραστηριοτήτων (όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, οι οικιακές δουλειές κλπ). Άλλες καλές δραστηριότητες, οι οποίες είναι ευχάριστες και μπορούν να γυμνάσουν ολόκληρο το σώμα είναι το κολύμπι, το τέννις και το τρέξιμο.
θ) Διακοπή του καπνίσματος.

 
Aς μιλήσουμε λοιπόν για συγκεκριμένα τρόφιμα που καλό θα ήταν να βάλουμε στο menu μας.

Σέλινο/ κρεμμύδια/σπαράγγια/πεπόνι:Τα συγκεκριμένα είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στη μείωση κατακράτησης υγρών.
Μαύρα φασόλια.Μια ποσότητα γύρω στα 15γρ από μαύρα φασολάκια, τονώνουν και στηρίζουν τον μυϊκό ιστό και παράλληλα προσφέρουν μηδαμινό ποσό κορεσμένων λιπαρών.
Grape fruit, χυμός cranberry και πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη). Έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.
Βρώμη. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε μια μερίδα από δημητριακά με βρώμη, θα προσφέρουν στον οργανισμό ένα ικανοποιητικό ποσό υδατανθράκων, επιταχύνοντας το ρυθμό του μεταβολισμού.
Καφεϊνούχα ροφήματα. Μπορεί να ακούγεται πως ο καφές και το τσάι προκαλούν κυτταρίτιδα, αλλά αυτό ισχύει μόνο στην υπερβολική κατανάλωσή τους. Βρείτε το μέτρο και καταναλώνετε τα εν λόγω ροφήματα που περιέχουνυψηλά ποσοστά καφεΐνης και καίνε το λίπος. Φυσικά, μην προσθέτετε ζάχαρη!
Αβοκάντο. Μια μικρή ποσότητα αβοκάντο εβδομαδιαίως, θα προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών οξέων και μονοακόρεστων. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα μειωθεί το πρήξιμο, δηλαδή η φλεγμονή του λιπώδους ιστού που προκαλεί την κυτταρίτιδα.
Μούρα. Το υπέρτατοsuperfood! Αυτά τα μικρά νόστιμα φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό ένα πλούσιο ποσό φυτικών ινών, με απώτερο σκοπό την δυναμική τάση αποβολής τοξινών και την μείωση των ποσοστών λίπους στο σώμα.
Μπρόκολο. Ένα νόστιμο λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες, το οποίο προσφέρει υγεία στον οργανισμό, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες.
Ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες και γενικά φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνηC, αφού αυτή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή, όπως καρότα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, μάνγκο, παπάγια, βερίκοκα, που επίσης έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Σολομός και γενικά λιπαρά ψάρια. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών με αποτέλεσμα να διαστέλλουν τις αρτηρίες και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τελειώνοντας, αξίζει να πούμε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνολικότερο τρόπο ζωής, οι οποίες όμως δεν θα είναι προσωρινές, αλλα θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Η αποφασιστικότητα, η πειθαρχία και η προσήλωση στους στόχους σας είναι το κλειδί της επιτυχίας.
 

Συνέχεια Αγορών