Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
Η σωστή υγιεινή και περιποίηση της περιοχής είναι από τις πιο σημαντικές καθημερινές υποχρεώσεις που δεν πρέπει καμία γυναίκα να αγνοεί.
Η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερη φυσιολογία, καθώς είναι αποικισμένη από τη φυσιολογική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα για να διατηρείται η κατάλληλη ισορροπία.
Είναι σημαντική η επιλογή ενός προϊόντος καθαρισμού με ελαφριά σύνθεση, που θα ξεπλένει την περιοχή χωρίς να διαταράσσει το PH της και χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε ενόχληση (π.χ. κνησμό, καύσος κτλ).
Σε συνδυασμό με άφθονο νερό και απαλές κινήσεις για καλό ξέπλυμα, εξασφαλίζεται καθαριότητα και ισορροπία σε καθημερινή βάση.
Για να διατηρηθεί η υγιεινή στο σημείο είναι προτιμότερη η χρήση βαμβακερών εσώρουχων που δεν ευνοούν τη φιλοξενία βακτηρίων και μικροβίων και φυσικά η καθημερινή αλλαγή ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα αν η γυναίκα αισθάνεται περισσότερη υγρασία.
Πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ στενά παντελόνια που προκαλούν τριβή και απαιτείται προσοχή στο σκούπισμα μετά την τουαλέτα, αφού η φορά από πίσω προς τα μπρος μπορεί να μεταφέρει βλαβερά βακτήρια στον κόλπο.
Χρειάζεται προσοχή και στις μεθόδους αποτρίχωσης που χρησιμοποιούνται.
Αν δεν υπάρχει μόνιμη λύση, τότε η αποτρίχωση με τη χρήση ξυραφιού ή κεριού χρειάζεται προσοχή για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων.
Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να ενημερώνει το γυναικολόγο της για καθετί που παρατηρεί διαφορετικό, αλλά και κάθε σύμπτωμα που αισθάνεται, όπως κνησμό, υπερέκκριση υγρών ή πόνο, ώστε να είναι ενήμερος για την κατάστασή της και να μπορεί να την καθοδηγεί καλύτερα.
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος πολύ όμορφη, ιδιαίτερα για τη χώρα μας που διαθέτει ήλιο, θάλασσα και παραλίες.
Καθώς όμως πλησιάζει και όλοι το περιμένουμε με ανυπομονησία, θα ήταν συνετό να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που «παραμονεύουν».
Το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, η άμμος και η ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών λοιμώξεων, εμφάνισης δηλαδή κολπίτιδας, τραχηλίτιδας ή ουρολοίμωξης.
Κολπίτιδα - Τραχηλίτιδα
Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης, ελαστικός σωλήνας με πολλές πτυχές, ο οποίος με το ένα άκρο του επικοινωνεί με τον τράχηλο της μήτρας, το κατώτερο δηλαδή τμήμα της μήτρας.
Η κολπίτιδα είναι λοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου και η τραχηλίτιδα του τραχήλου της μήτρας αντίστοιχα, από κάποιο βακτήριο (όπως για παράδειγμα neisseriagonorrhoeae, gardnerellavaginalis), ή μύκητα (candidaalbicans) ή πρωτόζωο (trichomonasvaginalis) ή ιό (όπως έρπης γεννητικών οργάνων).
Παρατηρείται διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με συμπτώματα, όπως αυξημένα ή/και δύσοσμα κολπικά υγρά, λευκωπά, τυρώδη ή πρασινωπά, κνησμός, καύσος, πιο σπάνια η διαταραχή του κόλπου μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα των καλλιεργειών κολπικού και τραχηλικού υγρού.
Ουρολοίμωξη
Είναι κάθε λοίμωξη που παρουσιάζεται σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.
Τα ούρα φυσιολογικά είναι στείρα μικροβίων, δεν περιέχουν δηλαδή μικροοργανισμούς.
Αν όμως εισέλθουν μικροοργανισμοί στο ουροποιητικό σύστημα, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες ονομάζονται ουρολοιμώξεις.
Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα).
Σοβαρότερες θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η ενόχληση ή ο πόνος κατά την ούρηση και τα θολά ούρα, πιο σπάνια είναι ο πυρετός και το άλγος στην πύελο.
Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων.
Συμβουλές για την προστασία από ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες:
Σωστό πλύσιμο χεριών πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας
Αποφυγή χρήσης βρώμικης τουαλέτας
Μαντηλάκια μια χρήσεως για την ευαίσθητη περιοχή, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού
Καθημερινή χρήση ειδικού σαπουνιού για την ευαίσθητη περιοχή
Αποφυγή χρήσης ισχυρών αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων, χωρίς ιατρικό λόγο, διότι μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου
Καλό πλύσιμο και σιδέρωμα εσωρούχων
Συχνή αλλαγή εσωρούχων με προτίμηση σε βαμβακερά εσώρουχα (επιτρέπουν τον αερισμό της περιοχής και τη διατηρούν στεγνή). Αποφυγή συνθετικών εσωρούχων και στενών παντελονιών
Χρήση ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από 7 ώρες
Χρήση καθαρής πετσέτας και καλό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να στεγνώνει καλά και να μην κρατά υγρασία
Αλλαγή βρεγμένου μαγιό το καλοκαίρι
Αποφυγή επαφής με την άμμο στην παραλία
Αποφυγή κολύμβησης σε βρώμικη θάλασσα ή πισίνα
Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, προσοχή στην επιλογή ερωτικού συντρόφου
Ρύθμιση βάρους σώματος σε περίπτωση παχυσαρκίας
Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη
Σε περίπτωση μυκητιασικής λοίμωξης,  καταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, αποφύγετε γλυκά ή άλλα σακχαρώδη
Σε περίπτωση ουρολοίμωξης, καταναλώνετε πολύ νερό. Ο χυμός βατόμουρο ή κράνμπερι βοηθά επίσης
Σε περίπτωση λοίμωξης, σεξουαλικές επαφές μόνο με προφυλακτικό και θεραπευτική αγωγή και στον σύντροφο, όταν κρίνεται απαραίτητο
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα και μην ξεχνάτε τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο και το Τεστ Παπ.
 

Γράφει ο 
Δρακονταειδης Π.Αγαμεμνων Μαιευτηρας Χειρουργος Γυναικολογος

agadrakdr@gmail.com / τηλ.6934039806 / www.drdrakontaidis.gr


Συνέχεια Αγορών