Τι είναι η οδοντική πλάκα, τι είναι η πέτρα και ποιες είναι οι διαφορές τους;
Μετά τη λήψη ενός γεύματος πάνω στις οδοντικές επιφάνειες σχηματίζεται από τα υπολείμματα των τροφών μια μαλακή άμορφη μάζα που ονομάζεται μικροβιακή οδοντική πλάκα.

Η πλάκα αρχικά έχει μαλακή σύσταση και μπορεί να αφαιρεθεί με το σωστό τακτικό βούρτσισμα. Εάν αφεθεί, σταδιακά αποικίζεται από μικρόβια, αυξάνεται σε ποσότητα και πυκνότητα, αποκτά σκληρότερη σύσταση και τελικά σχηματίζεται η λεγόμενη πέτρα (ή τρυγία). Η πέτρα, εφόσον σχηματιστεί, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο. 

Ανάλογα με το είδος, τον τύπο και την ποσότητα των βακτηριδίων που υπάρχουν στο στόμα μας και σχηματίζουν την πλάκα, έχουμε:
• τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα,
• τα βακτήρια που προκαλούν προβλήματα στα ούλα.

Συμπερασματικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά για να αφαιρέσουμε την πλάκα και να αποτρέψουμε το σχηματισμό της πέτρας.


Τι είναι η τερηδόνα και πώς δημιουργείται;
Η τερηδόνα είναι μία νόσος που καταστρέφει σταδιακά τα δόντια δημιουργώντας κοιλότητες που ξεκινούν από την αδαμαντίνη και συνεχίζουν προς το εσωτερικό. Προκαλείται από τη συνδυασμένη δράση των μικροοργανισμών της βακτηριακής πλάκας, των υδατανθράκων της διατροφής και των συνθηκών της στοματικής κοιλότητας.


Τι είναι η ευαισθησία των δοντιών;
Η υπερευαισθησία των δοντιών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από σύντομο και οξύ πόνο σε επαφή με το ζεστό, το κρύο, το ξινό και το γλυκό, και οφείλεται στην απογύμνωση των οδοντοσωληναρίων μετά από διάβρωση του σμάλτου και την υποχώρηση των ούλων.

Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να παρατηρηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση, μετά από καθαρισμό στον οδοντίατρο, μετά από λεύκανση, από τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας ή οδοντόπαστας με μεγάλο συντελεστή αποτριβής.


Τι είναι η ουλίτιδα και από τι προέρχεται;
Η ουλίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 80% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή του. Παρουσιάζεται συνήθως ως μία φλεγμονή η οποία εντοπίζεται στα ούλα και έχει ως αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάζονται κόκκινα, πρησμένα, ενώ ματώνουν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα. 

Η ουλίτιδα προέρχεται από μια ελλιπή στοματική υγιεινή: Η οδοντική πλάκα που δεν απομακρύνεται εντελώς λόγω της ελλιπούς στοματικής υγιεινής αποικείται από βακτηρίδια. Σε ένα πρώτο στάδιο, φλεγμονή των ούλων (κόκκινα ούλα), σε ένα δεύτερο στάδιο: ουλορραγία (κυρίως κατά την επαφή με την οδοντόβουρτσα). Τέλος η παρουσία βακτηρίων οδηγεί στη λοίμωξη .

Η πρόληψη της ουλίτιδας γίνεται πολύ απλά με τη σωστή στοματική υγιεινή. Έτσι, με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση κατάλληλου στοματικού διαλύματος μπορούμε να διατηρήσουμε τα ούλα σε άριστη κατάσταση.


Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Μία ουλίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα εξακολουθούν να έχουν φλεγμονή (μπορεί να ματώνουν, μπορεί και όχι), αλλά συγχρόνως καταστρέφονται οι ίνες που συγκρατούν τη ρίζα του δοντιού και το οστό που στηρίζει τα δόντια, οπότε έχουμε τη δημιουρ­γία θυλάκων. 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έχουμε: 
α) δημιουργία περιοδοντικών αποστημάτων 
β) αυξημένη κινητικότητα ή και απώλεια των δοντιών χωρίς ειδοποίηση
γ) κακοσμία του στόματος

Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου, πρέπει κανείς να υιοθετήσει σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος.

Πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών;
Η οδοντική πλάκα είναι η κύρια αιτία για τα περισσότερα προβλήματα ούλων και για την τερηδόνα. Επομένως το τακτικό και σωστό βούρτσισμα βοηθά άμεσα στην απομάκρυνση τηςπλάκας, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας. Μια καλή καθημερινή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, διάρκειας 3 λεπτών.


Ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα;
Πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τα πλένουμε οπωσδήποτε το βράδυ. Το πλύσιμο των δοντιών μας πριν πέσουμε για ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αποφύγουμε την παραμονή των υπολειμμάτων τροφών μεταξύ των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
•  Βουρτσίζουμε ξεχωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια
• Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά με κλίση 45ο προς την επιφάνεια των δοντιών εκεί που τα ούλα έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Κάνουμε αρκετές περιστροφικές κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια.
• Δεν ξεχνάμε την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.
•  Βουρτσίζουμε και τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών.
•  Πρέπει να πραγματοποιούμε ένα επιμελές βούρτσισμα για 2 με 3 λεπτά.
• Αλλάζουμε τακτικά την οδοντόβουρτσα (κάθε 3 μήνες).
 
Πώς μπορώ να καθαρίσω καλά τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών;
Σημαντικά εργαλεία για ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια και τα οδοντικά νήματα. Οι κλασσικές οδοντόβουρτσες δεν μπορούν να εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια ώστε να απομακρύνουν από εκεί τα υπολείμματα των τροφών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οδοντική πλάκα, κακοσμία του στόματος και κίνδυνος τερηδόνας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια και τα νήματα απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια μας.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιή δόντια;
Η κύρια αιτία της τερηδόνας είναι η ζάχαρη που βρίσκεται στα τρόφιμα και τα ποτά. Κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε οτιδήποτε ζαχαρούχο, τα οξέα της πλάκας «επιτίθενται» στα δόντια σας για έως και μία ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη αναμιγνύεται με τα βακτήρια της πλάκας και παράγουν τα επιβλαβή οξέα της πλάκας.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μαζί με τα γεύματα μόνο. Εάν είστε πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων, τότε θα πρέπει να επιλέξετετρόφιμα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τυρί, κριτσίνια, γιαούρτι, δημητριακά χωρίς ζάχαρη.
Όταν είστε διψασμένοι, σκέτο νερό ή γάλα είναι οι καλύτερες επιλογές για τα δόντια σας. Αν πίνετε χυμούς φρούτων και ανθρακούχα ποτά, είναι καλύτερο να τα πιείτε με καλαμάκι. .
 
Τα ούλα μου ματώνουν τακτικά. Τι πρέπει να κάνω;
Αν τα ούλα σας ματώνουν τακτικά, συστήνεται να ακολουθήσετε μία σχολαστική καθημερινή στοματική υγιεινή που περιλαμβάνει:

1) Βούρτσισμα καθημερινό και αποτελεσματικό, δηλαδή από το ούλο προς το δόντι, 3 φορές την ημέρα, για 3 λεπτά.

2) Επιλέξτε μία μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα με ειδική σύνθεση για ούλα που ματώνουν.

3) Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα.

Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να επανέλθουν γρήγορα τα ούλα σας στην υγιή τους κατάσταση. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της ουλίτιδας επιμένουν, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο οδοντίατρός μου με το πρόβλημα της κακοσμίας στόματος;
Εάν υποφέρετε από κακοσμία στόματος, θα πρέπει να μπείτε σε ένα πρόγραμμα για να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό και φρέσκο. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας, θα τον βοηθήσουν να προσδιορίσει τις περιοχές όπου συσσωρεύεται πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας και να τις καθαρίσει διεξοδικά. Επίσης, θα σας υποδείξει τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσετε τα δόντια και τα ούλα σας, και θα σας δείξει τα σημεία που πρέπει να προσέχετε και ίσως ξεχνάτε, όπως είναι η γλώσσα σας.

Πηγή: Pierre Fabre Oral Care , http://www.stomatiki-frontida.gr/faq.html


Συνέχεια Αγορών