Ο Καθαρισμός και η καθημερινή φροντίδα του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και αυτοπεποίθηση μας. Ο καθαρισμός του δέρματος με κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων, της σκόνης, του σμήγματος και τον μικροοργανισμών από την επιδερμίδα. Επίσης, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών επιφανειακών κυττάρων, ενισχύοντας έτσι τη φυσική απολέπιση της επιδερμίδας και προετοιμάζοντας το δέρμα να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης ή τοπικής θεραπευτικής αγωγής.
 
Το δέρμα αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες και λιπίδια. Η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, γνωστή και ως κερατίνη στιβάδα, αποτελεί την προστατευτική του ασπίδα. Εάν θεωρήσουμε την κερατίνη στιβάδα σαν ένα τείχος από τούβλα, ανάμεσα από κερατινοκύτταρα υπάρχουν οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια που τα συγκρατούν. Αυτή η δομή της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος βοηθάει στο να συγκρατείται η φυσική ενυδάτωση του δέρματος και να μην έχουμε απώλεια νερού από την επιδερμίδα.
 
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το νερό της πισίνας που περιέχει χημικούς παράγοντες, το κρύο, η ζέστη και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες βλάπτουν το δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματος με μη κατάλληλα προϊόντα είναι δυνατόν να προκαλέσει μείωση των παραγόντων φυσικής ενυδάτωσης, απώλεια νερού στο δέρμα και κατά συνέπεια μείωσης της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του. Η συνεχής χρήση τέτοιων ακατάλληλων προϊόντων καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή  της ενυδάτωσης και της θρέψης του δέρματος, ερύθημα και κνησμό.
 
Πάνω από το 70% των ελέγχων υγρασίας (ενυδάτωσης) για τη σωστή λειτουργία του δέρματος αποδεικνύουν  τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης με τη χρήση κατάλληλων καθαριστικών που προστατεύουν τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια του δέρματος.
 
Η σωστή επιλογή προϊόντων καθαρισμού, καθώς και προϊόντων περιποίησης μετά το καθημερινό μπάνιο, με ήπια τασιενεργά συστατικά, θρεπτικά για την επιδερμίδα λιπίδια, ενυδατικά συστατικά (γλυκερίνη, ουρία, κ.ά.) και μαλακτικούς παράγοντες, είναι απαραίτητη. Αυτά τα συστατικά μιμούνται τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος και μπορούν να απορροφηθούν τέλεια από τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και να θρέψουν τις εσωτερικές στιβάδες.
 
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το pH των καθαριστικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Τα περισσότερα σαπούνια έχουν αλκαλικό pH, ενώ τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να έχουν ουδέτερο pH ή ελαφρά όξινο, ώστε να σέβονται και να φροντίζουν σωστά την επιδερμίδα. Το αλκαλικό pH μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα. Μελέτες αναφέρουν ότι λόγω έντονα αλκαλικού pH μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα της κεράτινης στιβάδας και διαταραχή των λιπιδίων της επιδερμίδας. Η σύνθεση προϊόντων καθαρισμού της επιδερμίδας με ουδέτερο pH έγινε δυνατή με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανακάλυψη συνθετικών τασιενεργών.
 
Επίσης, η επιλογή των προϊόντων καθαρισμού και περιποίησης πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας. Αν, δηλαδή, το δέρμα μας είναι ξηρό, λιπαρό ή μεικτό, χρειάζεται ανάλογη φροντίδα με την παρουσία και άλλων συστατικών.
 
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο καθαρισμός του δέρματος πρέπει να γίνεται ήπια καθαριστικά προϊόντα που έχουν ουδέτερο pH και ήπια τασιενεργά που συνδυαστικά προστατεύουν τις πρωτεΐνες της επιδερμίδας, όπως επίσης να περιέχουν φυσικά για την επιδερμίδα λιπίδια, καθώς και ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες.
 
Φροντίζοντάς το με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα μας θα είναι πάντα καθαρό, σφριγηλό και υγιές. Έτσι, εμείς θα αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση, φρεσκάδα, λάμψη, φωτεινότητα και υγεία.
 
Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη 
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ, Msc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολόγων Αφροδισιολόγων
Φοίβης 46, 16674, Γλυφάδα Αθήνα
Τηλέφωνο 210 8985811, Κινητό 6974 123978, Φαξ 210 8985809
lagogiair@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/EiriniLagogianni
Youtube: Το κανάλι της Ειρήνης Λαγογιάννη στο Youtube
 www.vrisko.gr/lagogianni 
H Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη είναι Επιστ. Συνεργάτης στο Νοσ. Α. Συγγρός και συνεργάζεται με τη Βιοκλινική Αθηνών και Πειραιώς


 

Συνέχεια Αγορών